Himalayalar yolculuğumuz extra sevimli pır pır bir uçakla başlıyor. Uçaktaki koltukların yarısı boş çünkü yük fazla olduğunda dağların arasına inmek zor oluyormuş J Koltuklar da oldukça dar, sıkışıyoruz. Neyse ki uçağın boş olması sayesinde hepimiz bir cam kenarı bulup rahatça oturabiliyoruz. Hosteslerimiz de yerel kıyafetleri içerisinde çok hoş görünüyorlar.
Hemen burada Hindistan için
önemli bir bilgi vereyim. Havaalanına gittiğinizde yanınızda mutlaka
biletinizin çıktısının olması gerekiyor. Aksi takdirde içeriye alınmıyorsunuz.
Havaalanında güvenlik kontrolleri içeriye girmeden bilet kontrolü ile başlıyor.
Ardından uçağa vereceğiniz bagajlarınızı x-ray’den geçiriyorsunuz. Check-in’den
sonra ise el bagajlarınız x-ray’den geçiyor. Bu arada da sizi bir kabine alıp
arama yapıyorlar, ok’se el bagaj etiketinize kaşe vurup sizi kapılara doğru
alıyorlar. Yani check-in sırasında el bagajlarınızın her biri için etiket
almayı unutmayın. Sevdiğim bir uygulama oldu. Yanınızdaki suyu çöpe
attırmıyorlar. Biraz içmenizi istiyorlar, içiyorsanız suyunuz da sizinle
birlikte uçağa gelebiliyor.
|
Tini mini uçağımız... |
Kullu’da uçaktan indiğimizde
cennete gelmiş gibi oluyoruz. Hava mis gibi. Biraz serin, bunaltıcı bir nem yok,
üstelik baharat da kokmuyor!! Kapıda sıra sıra taksiler bizi Guesthouse’umuza
götürmek için bekliyor. 5’er kişilik ekipler halinde doluşuyoruz. Toplamda 16
katılımcıyız. 10 kişi Amcor personeli, 4 kişi Shell’den, 2 kişi de kendisi
ücretini Earthwatch’a yatırıp gelmiş. Hindistan öncesinde en çok merak
ettiklerim bu iki kişiydi. Muhteşem insanlar çıktılar. 72 yaşında Kanada’dan
gelen bir çift. Daha önce defalarca dünyanın antin kuntin yerlerinde projelere
katılmışlar. Galapagos, İzlanda, Vietnam vs vs...
|
Hepimiz makinalara sarıldık fotoğraf çekmeye koyulduk uçaktan iner inmez... |
Otelde ilk önce güvenlik
bilgilendirilmesi yapılıyor ve klasik bir şekilde her organizasyonda olduğu
gibi beklentilerimiz üzerine konuşuyoruz. Kitlenin çoğu Avrupa’dan. Hindistan
gibi güvenlik şartlarının düşük olduğu bir yerde bile Earthwatch ekibi
kendimizi güvende hissetmemizi sağlıyor. Geceleri odalara örümcek
gelebileceğini, zehirli olmadıklarını, korkarsak otelden birini çağırıp
atılmasını sağlayabileceğimizi söylüyorlar. Tabi ki de örümcek ilk bizim odamıza uğruyor!!! Sabah banyoda kalın bacaklı kocaman bir örümcekle karşılaşıp otelden birilerini çağırıyorum. Örümceğin büyüklüğü oteldeki elemanı da şaşırtıyor ilk anda!! Neyse kurtuluyoruz sonunda. Bu arada, tabi ki de örümceği öldürmüyor, süpürgeyle çöpe atıp sonrasında da ormana salıyorlar.
|
Otelimiz... |
2 kişilik odalarda kalıyoruz.
Bütün odalar aynı cepheye bakıyor. Her an Himalayalar manzaramız var. Terasta
da yemek için bir alan ve normalde yemek için kullanılan fakat Earthwatch
çalışması için toplantı odasına dönüştürülen bir odamız var. Bu arada odalarda
ısıtma yok. Gündüz hava 20-25 derecelerde seyrederken gece 10 derecenin altına
düşüyor. Bu da odaların 13-14 derecelerde olmasına sebep oluyor L Odaların başka bir enteresan tarafı da oda içerisinde 10-15 tane elektrik düğmesinin olması. Düğmelerin bir kısmı prizleri aktif hale getiriyor, bir kısmı da ışıkları yakıyor ama hangisinin nereyi çalıştırdığını otel çalışanları da bilmiyor :)
|
Manzaramız... |
|
Her sabah Himalaylar'a karşı uyanmak güzel.... |
Gündüz bomboş bir dağ diye baktığımız manzarayı gece gördüğümüzde şaşırıp kalıyoruz. Tepelere kadar ev doluymuş meğer. Gece hepsi ışıklarını yakınca farkına varıyoruz ancak...
Önceki postlarda da belirttiğim
gibi görev alacağımız projenin adı “Hindistan Himalayalarında Kelebek ve Arılar”.
Proje genel olarak “pollinator”lar yani tozlaşmayı sağlayan
böcek/arı/kelebeklerle ilgili. Türkçe’de tam karşılığını bulamadığım için
yazının devamında da “pollinator” kelimesini kullanacağım.
Himalayalar Hindistan’ın sebze-meyve
bahçesi olarak geçiyor. Bu bahçenin de en önemli ürünü elmaları. Geçim kaynaklarının %80'i biodiversity kaynaklı. Yıllar
içerisinde hem küresel ısınmanın hem de bilinçsiz tarımın yani tek tip ürün
ekilmesi, çok fazla pestisit kullanılması vs.’nin etkisiyle elmaların yetiştiği
alanlar yıllar içerisinde daha yüksek irtifalara kaymaya başlamış. Eskiden 1800
mt yükseklikte elma yetiştirebilirken şimdi 2300 mt’lerde ancak
yetiştirebiliyorlar. Bu da kullanılabilecek tarım alanlarının kısıtlı olması ve
zorlaşması dolayısyla büyük sıkıntı yaratıyor. Hatta ağaçların çiçeklenmesi de normale göre 15 gün gecikmeli olarak gerçekleşiyormuş artık. Bu sebeple 2012 yılında bu
projeye başlanıyor. Himaschal Pradesh, Uttarakhand ve Sikkim'de sürdürülüyor çalışmalar. Projenin amacı elmaların tozlaşmasını arttıracak
pollinatorların ve bu canlıların tercih ettiği bitkilerin belirlenmesi ve buna
uygun tarım yapılmasının sağlanması. Proje devlet tarafından da destekleniyor
ve tahmini olarak 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Tamamlandığında da
buradan çıkacak sonuçları destekler şekilde yasal düzenlemeler yapılıp tarım
alanlarının ve doğanın korunması sağlanacak. Proje GBPhant Enstitüsü tarafından
yürütülüyor.
|
Elma bahçesinde pollinator sayarken...
Bilmediğimiz bir canlıyla karşılaşırsak filelerle yakalayıp araştırmacılara gösteriyorduk... |
Peki bizim bu projedeki görevimiz
ne? Burada "citizen scientist" olarak görev alıyoruz. Ormanda belirli büyüklükte rastgele yerleştirilmiş alanlarda ot (1mt x
1mt), çalı (10mt x 10 mt), ağaç (50mt x 50mt) saymak, bunları cinslerine göre
sınıflandırmak ve örnek toplamak. Bir de çalışmanın meyve bahçesi kısmı var.
Burada da yine benzer şekilde pollinator gözlemi yani belirli alan içerisinde
uçuşan arı, kelebek vs.’lerin sayılması, belirli bir çiçeğe konup polen
toplayan arıların cinslerine göre sayılması, son olarak da belirli ağaçların
yapraklarının sayılması. Biraz deli işi gibi görünse de sonuçlarının mantıklı
bir şeye yardım edeceğini bilmek güzel. Bizim yaptığımız bu işi oradaki bir köylü kendi tarlası için 50 yıldır yapıyormuş meğer. Çok iyi data sağlamış çalışmalara. Diğer çiftçileri de bu konuda eğitmek istiyorlar.
Bir
bal fabrikasına gidip bal tadımı yaptık. Bir sürü çeşit bal varmış meğer.
Gittiğimiz işletme “monoflora” diye tabir edilen tek bir çiçeğin polenleri ile
yapılan ballarla ilgileniyorlar özellikle. Burada bir de 12 yılda bir açan bir
çiçeğin polenleri ile yapılan bir balı tatma şansını elde ettik. Tadı marzıpana
benziyordu biraz. Bu balı satmak için değil sadece denemek için üretmişler. Sunumun
sonunda “bazı işler para için değil, tutkunuz için yapılır” dedi, hak verdik... Ballar ve arılarla ilgili ayrı bir post yayınlayacağım. Baya bilgi edindik. Paylaşmak isterim.
Himalayalar’da kaldığımız sürece
programımız son derece yoğundu. Sabah 7’de yürüyüş, kahvaltıdan hemen sonra
alan çalışması, alan çalışmasının dönüşünde kısa bir boş zaman ve akşam
toplantısı & yemeği. 12 günüm o an dışında başka hiç bir şey düşünmeden
geçti. Ekibin tamamı için de durum aynıydı. Çoğumuz aynı şirkette çalışmamıza
rağmen iş hakkında değil de hayatlarımız hakkında sohbet ettik daha çok. Son 2
günde yakınlarda şarap satan bir dükkan keşfettik. Akşam sohbetlerimiz daha bir
keyifli hale geldi. Hint şarabını, birasını ve viskisini tatma şansımız oldu.
Viski her ne kadar korkunç olsa da birasını ben çok beğendim. Himalayalar’da
(belki de tüm Hindistan’da bilemiyorum) sokakta ve otelde içki içmek yasak. Hal
böyle olunca turistler için içki içecek bir yer kalmıyor. Biz yine de otel
sahibinden izin alıp tatlı tatlı içtik.
Sabah yürüyüşlerinde veya meyve
bahçelerine giderken bir sürü de tapınak gezdik. Zaten her yer tapınak. Binaların arasında kıyıda köşede kalmış bir yerde bile görmeniz mümkün. Hem Hindu tapınaklarını hem de
bir tane Budist tapınağını gezme şansımız oldu. Budist tapınağındaki minik
monklar pek komikti. Monk da olsalar ellerinde oyuncak silah vardı.
|
Kablolar arasında kalmış bir gariban tapınak... |
|
Ağaç dallarında bile tanrı figürleri görebiliyorsunuz... |
|
5000 yıllık olduğu söylenen bir tapınak ve sevgili çanak anten.. |
|
Krishna... |
|
Tapınakta ders çalışan gariban öğrenci.... |
|
Bir başka tapınak... |
|
Odalar da tapınaklar da aynı kilitle korunuyor... Long live asma kilit... |
|
Naggar Kalesi'nin içindeki bir tapınak |
|
Tapınaklara ayakkabıyla ve diğer deri eşyalarla girmek yasak.. |
|
Budist tapınağı... |
|
Duvarlar muhteşem figürlerle kaplı... Bu tapınak Tibet'teki başka bir tapınak kopyalanarak yapılmış... |
|
Buda figürlerinin önü sunulan paketli yiyeceklerle dolu :) |
|
Minik monklar ve oyuncak silahları... |
Postun devleşmesini önlemek adına.. To be continued...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder